Miks minust ei saanud ristiema

Rahvusvaheline Läänemere regiooni Interreg projekti SEMPRE (Social Empowerment in Rural Areas) raames ellu kutsutud kirikutevaheline ristivanemate väärtustamise töörühm kogus 23. märtsist 15. juunini 2018 ristivanemluse teemalisi lugusid.


Miks minust ei saanud ristiema?

Olin ristimisel kahene. Mul oli kaks ristiema ja kaks ristiisa. Vist kaugelt sugulased. Ei mäleta, et oleksin nendega kuidagi hiljem kokku puutunud, et oleks tekkinud mingi mälestus. Nad lihtsalt olid kirjas ristimistunnistusel, sest nii pidi olema.

Minu tütrel Eval on üks ristiisa ja kaks ristiema. Ristiisa oli kirikuõpetaja ja usun, et tal oli sada ristilast. Tema nimi oli Jüri. Tütar ütles Iri. Ühest ristiemast ei tea midagi, aga see teine on põhjus, miks minust ei saanud ristiema.

Mare on eriline. Ei möödu ühtki sünnipäeva, koolide lõpetamist või muud tähtsat, kui Mare ei tervitaks, ei tuleks, ei oleks. Ka siis kui reaalajas ei kohtuta, ootab ikka kusagil tema sinilillekimp, teatripilet, piparkook, raamat või kaart luuletusega. Ja luuletused on alati need parimad: Terita kui kotkas pilku. Raamat „Väike prints“ on mu lapsel peas, sest Marel on peas nii „Väike prints“ kui ka Antoine de Saint-Exupéry elulugu.

Jätsin rahumeeles kolmeaastase Eva ristiema hoolde, kui läksin tänavalastele laagrit tegema. Kohtusime linnas, Mare jalutas Evaga Vanemuise mäest alla, nad olid vaadanud Toominga etendust. Aga Toominga tükid olid ikka kolmetunnised. Esimese vaatuse oli Eva huviga vaadanud, teise maganud ja kolmanda ajal valjuhäälselt arvamust avaldanud, et lubamatult tumedad kostüümid ja vali muusika. Enne kooliaega vaadatud „Reearuu“ Draamateatris meenutab Eva siiani.

Ehk on vaja lisada, et Mare ei räägi Jumalast, ei käi kirikus. Usun, et ta vaikselt palvetab. Ja kui ristivanema kohustus on last usule suunata, siis Mare teeb seda läbi raamatute, olemasolemise ja armastuse.

Fea Üprus, 63aastane kultuuritöötaja ja koordinaator Balti Kriminaalpreventsiooni Instituudis, EELK Harkujärve koguduse liige. Joonistab ingleid. Kui saaks oleks kogu aeg aiamaal. Sireliteaegu surub näo õitesse ja fikseerib, et on kevadet tundnud.

Kevad 2018