Kirik näeb murega ühiskonna kihistumist, vaesemate ja rikkamate vahelise lõhe kasvamist, inimeste sagenevat lõhkilaenamist ning õilmitsevat kiirlaenuturgu ja otsib võimalusi kahjude ja kannatuste vähendamiseks. Üle poolte eesti inimestest on viimasel viiel aastal laenanud raha. Paljud neist ebamõistliku intressiga, mis paneb võlasumma kahanemise asemel kasvama.

Diakooniatöötajatelgi tuleb silmitsi seista inimeste murega ning see ei ole kerge. Küll aga aitab parem ettevalmistatus anda paremat nõu ning tuua tõepoolest tulu oma hoolealustele kogudustes ja kogukonnas laiemalt.

Riigikohus juhtis 2014. aasta märtsi algul seadusandja tähelepanu vajadusele korrastada kiirlaenuturgu ja määras eeldusliku piirmäära, mille ületamisel võib liigkasuvõtjalik tarbimislaenuleping osutuda tühiseks.
Riigikohtu hinnangul ei välista laenuvõtja arusaamine laenutingimustest ja nendega nõustumine seda, et tegemist on liiakasuga. Kohtud peavad sisuliselt kontrollima, kas laenulepingu poolte vastastikuste kohustuste väärtus on heade kommete vastaselt tasakaalust väljas, mitte lähtuma vaid tõdemusest, et laenuvõtja pidi aru saama, mida ta tegi.

Eesti Kirikute Nõukogu Ühiskonnatöö Sihtasutus ja Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku diakoonia- ja ühiskonnatöö talitus kutsuvad teid kõiki kogenud spetsialisti poolt läbi viidavale koolitusele, et hea töö mida teete, muutuks veel asjatundlikumaks ning tulemuslikumaks.

Võlanõustamiskoolitus toimub neljapäeval, 19. märtsil 2015 kell 11:00 – 13:00

EELK Konsistooriumi saalis, Kiriku plats 3, Tallinn.

Käsitletavad teemad:
1. Võlanõustamise võimalused ja tähtsus individuaalse täitmiskava ja taasühiskonnastamise osana.
2. Võlanõustamise sisu, eesmärgid ning õiguslikud alused ja võimalused.
3. Mida peab teadma kohtutäituri tegevusest, täite- ja pankrotimenetlusest; võlgadest vabastamise ja võlgade ümberkujundamise menetlusest.

Loengupidaja on Ülle Schmidt, MTÜ Võlanõustajad võlanõustaja.

Oma osalemisest palun teatada 16. märtsiks 2015  diakoonia@eelk.ee